.............................................................................................

Η επικοινωνία με το σχολείο γίνεται τηλεφωνικά και μέσω του email 2gympeir@sch.gr

..........................................................................................................................................

Ωράριο λειτουργίας

..........................................................................................................................................

Έκδοση βεβαίωσης φοίτησης

..........................................................................................................................................

[16.3.24] Εισαγωγή μαθητών και μαθητριών σε ΠΣ για το 2024-2025

Νέο! [16.3.24] Ενημέρωση γονέων & κηδεμόνων

..........................................................................................................................................


 

Αριθμός εισακτέων στην Α΄τάξη: 156
Αρχική σελίδα / Όμιλος Θεάτρου

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Για τον Όμιλο Θεάτρου. Συμμετοχή σε Πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου

Προς τους μαθητές και τις μαθήτριες
του ΟΜΙΛΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Το σχολείο μας επιλέχτηκε για την
τρέχουσα σχολική χρονιά 2019 – 2020 , να
συμμετάσχει στο πρόγραμμα του ΕΘΝΙΚΟΥ
ΘΕΑΤΡΟΥ «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

Εκτός από τις εβδομαδιαίες
συναντήσεις του ομίλου (κάθε Τετάρτη),
οι συναντήσεις με τον εμψυχωτή του
Εθνικού Θεάτρου θα γίνονται μία μέρα το
μήνα, Τετάρτη, Πέμπτη ή Παρασκευή, μετά
από τη λήξη του ωραρίου και θα έχουν
διάρκεια τρεις ώρες.

Περιμένουμε όλους τους
ενδιαφερόμενους μαθητές την Τετάρτη
9.10, 13.30-14.00 στο αμφιθέατρο του σχολείου.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια

Ελένη Κούβαρη

 

Oι παραστάσεις του θεατρικού Ομίλου του σχολείου μας

 

H θεατρική ομάδα του σχολείου, στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (23/9/2017)

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) (22-24 Σεπτεμβρίου) με θέμα «Πόλ(ε)ις», με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων στο Ιστορικό Αρχείο, τη Βιβλιοθήκη και το κεντρικό κτήριό του στην Πλάκα αλλά και στο Δίκτυο Μουσείων του.

Ειδικότερα, στο Ιστορικό Αρχείο (Ταύρος)  το Σάββατο 23/9 συμμετέχει ο θεατρικός ΄Ομιλος του σχολείου μας με το «Συναπάντημα στην Πεντέλη» (ώρα 20:30)

Θεατρική παράσταση για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, διασκευή της ομώνυμης κωμωδίας σε τρεις πράξεις του Γιώργου Θεοτοκά, από τον θεατρικό όμιλο του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθήνας (διάρκεια 90΄), στον υπαίθριο χώρο του Αρχείου.
Το έργο μας μεταφέρει στα τέλη του 19ου αιώνα, σε μια ατμόσφαιρα με κρινολίνα και φουστανέλες, Αθηναίους αστούς που ομιλούν την καθαρεύουσα και Ευρωπαίους περιηγητές που στο κλίμα του ρομαντισμού, αναζητούν το αρχαιοελληνικό πνεύμα.

Διασκευή θεατρικού κειμένου: Σταυρούλα Κούβαρη
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Μητρόπουλος
Διανομή ρόλων: 25 μαθητές του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθήνας

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

(τηλ. 210 3418072, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ: Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος

 

Επισυνάπτεται η Πρόσκληση

Attachments:
Download this file (Prosklisi_PIOP.doc)Prosklisi_PIOP.doc[ ]179 Kb
 

Πρόσκληση στις παραστάσεις του θεατρικού ομίλου

 

Συναπάντημα στην Πεντέλη: Παραστάσεις του θεατρικού ομίλου του σχολείου μας

Ο θεατρικός όμιλος του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθήνας
και οι υπεύθυνοι καθηγητές Σταυρούλα Κούβαρη και Βασίλης Μητρόπουλος,
σας προσκαλούν
στη θεατρική παράσταση του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθήνας
«
Συναπάντημα στην Πεντέλη»,
το Σάββατο 6 Μαΐου 2017 (ώρα 19:00) στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123 και Φιλαρέτου)
και την Κυριακή  7 Μαΐου 2017 (ώρα 19:00) στο αμφιθέατρο του σχολείου (Τ.
Φιλήμονος 36-38 & Τσόχα, Αμπελόκηποι)
στη
διασκευή του έργου του Γιώργου Θεοτοκά.

Το έργο μας μεταφέρει στα τέλη του 19ου αιώνα σε μια ατμόσφαιρα με κρινολίνα, φουστανέλες, Αθηναίους αστούς που μιλούν καθαρεύουσα, ξένους περιηγητές του ρομαντισμού, μια Γαλλίδα ποιήτρια που γυρνά στην Ελλάδα αναζητώντας το αρχαιοελληνικό πνεύμα και έναν νεαρό Σκωτσέζο λόρδο που εμπλέκεται στην ιστορία. Κεντρικοί ήρωες της ιστορίας είναι ένας ληστής και ένας ανθυπομοίραρχος, με τον πρώτο να προσπαθεί να εξασφαλίσει αμνηστία και το δεύτερο τοποτηρητή της κρατικής νομιμότητας. Στην πλοκή του έργου οι ρόλοι αντιστρέφονται και ο καθένας από τους δύο πρωταγωνιστές ταυτίζεται φαντασιακά με τον εχθρό του. Όλα αυτά τα στοιχεία ο συγγραφέας τα επεξεργάζεται σε ένα μυθοπλαστικό σενάριο που δεν υπηρετεί καμία ιστορικότητα, αλλά πρωτίστως το πνεύμα της κωμωδίας.

H είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση.

 

Πρόσκληση Θεατρικού Ομίλου

Ο όμιλος θεάτρου σας προσκαλεί

το Σάββατο στις 16 Απριλίου στο αμφιθέατρο του σχολείου

και την Κυριακή στις 17 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Γ. Κρέμου 123 και Φιλαρέτου, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ «Καλλιθέα»)

και ώρα 7:00 μ.μ.

στην παράσταση «Η σύναξη των πουλιών»

σε θεατρική διασκευή του ποιήματος του Farid ? Uddin ?Attar.

«Μια μέρα τα πουλιά αποφασίζουν με την προτροπή του τσαλαπετεινού να αναζητήσουν το μυθικό ?Σιμούργκ?, ο οποίος - όπως πιστεύουν - θα τα σώσει από τις ατέλειες και τα λάθη της ύπαρξής τους».

Οι υπεύθυνοι του θεατρικού ομίλου

Κούβαρη Σταυρούλα

Μητρόπουλος Βασίλης


Attachments:
Download this file (Πρόσκληση.pdf)Πρόσκληση.pdf[ ]256 Kb
 

Παραστάσεις του θεατρικού ομίλου (ΔΙΟΡΘΩΣΗ!!! μόνο ΔΥΟ παραστάσεις!!!)

O θεατρικός όμιλος του σχολείου μας παρουσιάζει την φετινή του θεατρική παράσταση «Η σύναξη των πουλιών»

-   στο σχολείο ΜΟΝΟ(!!!) το Σάββατο 16/4/2016 (την Παρασκευή 15/4 - Ανοιχτή πρόβα)

-   και στο Δημοτικό θέατρο Καλλιθέας, Κρέμου 123 & Φιλαρέτου Καλλιθέα (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ «Καλλιθέα»), την Κυριακή 17/4/2016

Όλες οι παραστάσεις έχουν ώρα έναρξης: 7.00 μμ


 

Σπεύσατε ? Τρεις τελευταίες παραστάσεις ?

Η παράσταση του Θεατρικού Ομίλου με το έργο του Βασίλη Ρώτα «το παραμύθι της ανέμης» θα παρουσιαστεί στις 29-30 και 31 Μαρτίου (Κυριακή-Δευτέρα-Τρίτη) στο Αμφιθέατρο του σχολείου στις 7.30 μ.μ.

... "Μια φορά κι έναν καιρό,
πριν έρθετε στον κόσμο εσείς, ούτε κι εγώ,
πριν γίνει θέατρο, εδώ που ΄τανε χωράφι,
πριν βγούνε τα ποδήλατα και οι φωνογράφοι,
πριν ανακατωθούνε εδώ από κάθε μέρος
μάγκες, καουμπόηδες, σαλταδόροι, καμπαλέρος,
πριν γίνει νεροχύτης ο Ιλισός και βάλει
η Αθήνα μαρμαροκορόνα στο κεφάλι,
τότε που οι Αθηναίοι ήσαν ακόμη ζούδια
και χόρευαν σουρτό με κλέφτικα τραγούδια,
που τρέμαν απ΄τον ίσκιο τους οι κακομοίροι
και τον ήλιον τον νόμιζαν κεφαλοτύρι,
τότε έχουν γίνει κι όσα απόψε εδώ θα ιδείτε" ...

Βασίλης Ρώτας

Γεννήθηκε το 1889 στο Χιλιομόδι Κορινθίας. Φοίτησε στο γυμνάσιο της Κορίνθου και αποφοίτησε από το Α΄ Βαρβάκειο Γυμνάσιο Αθηνών. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών (1906-1910). Το 1910 φοίτησε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Κέρκυρας. Πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913) ως ανθυπολοχαγός. Στη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, στα 1916, υπηρετούσε ως αξιωματικός στο Δ' Σώμα Στρατού, στην Καβάλα. Ολόκληρο το Δ΄ Σώμα Στρατού μεταφέρθηκε στο Γκαίρλιτς της Πολωνίας, σε μια ιδιότυπη αιχμαλωσία, μέχρι το 1919. Πήρε μέρος στην Μικρασιατική Εκστρατεία, και για δύο χρόνια (1921-1922) υπηρέτησε ως στρατιωτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία του Βερολίνου. Το 1921 παντρεύτηκε με την παιδική του φίλη Κατερίνη Γιαννακοπούλου, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά. Αποστρατεύτηκε με το βαθμό του συνταγματάρχη και από τότε αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία και το θέατρο. Στη διάρκεια της κατοχής εντάχθηκε στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Από το τέλος τη δεκαετίας του 1940 συντρόφισσά του ήταν η συγγραφέας Βούλα Δαμιανάκου, με την οποία ζούσε από το 1954 στη Ν. Μάκρη Αττικής. Πέθανε το 1977 στην Αθήνα σε ηλικία 88 ετών.

Ξεκίνησε να δημοσιεύει ποιήματα στο περιοδικό Νουμάς το 1908. Άρθρα, διηγήματα, κριτική θεάτρου και μαρτυρίες του δημοσιεύθηκαν στον παράνομο τύπο στη διάρκεια της κατοχής, τα Ελεύθερα Νέα, τη Βραδυνή, την Πρωία, την Εστία και στα περιοδικά Θέατρο (1961-1965) και Λαϊκός Λόγος (1965-1967). Υπήρξε βασικός συνεργάτης του περιοδικού Ελληνικά Γράμματα και ίδρυσε μαζί με άλλους φοιτητές τη Φοιτητική Συντροφιά.

Υπήρξε επίσης ιδρυτής του Λαϊκού Θεάτρου Αθηνών (1930-1937) που όμως έκλεισε με την επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής οργάνωσε το Θεατρικό Σπουδαστήριο με συνεργάτες τον Μάρκο Αυγέρη, τη Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Αντώνη Φωκά, τον Μάνο Κατράκη κ.ά. και το Θέατρο στο Βουνό (1944, με τη συνεργασία μελών της ΕΠΟΝ) και έδωσε θεατρικές παραστάσεις στο βουνό. Δίδαξε επίσης στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Πειραιώς.

Εκτός από την ποίηση και το θέατρο ασχολήθηκε και με την μετάφραση. Στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου πέρασε και για τις μεταφράσεις των έργων του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Επίσης ιστορική έμεινε η μετάφρασή του της κωμωδίας του Αριστοφάνη Όρνιθες για την παράσταση του 1961 από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.

Ο Βασίλης Ρώτας δεν επηρεάστηκε τόσο από τα αισθητικά ρεύματα της εποχής του όσο από την λαϊκή παράδοση και το δημοτικό τραγούδι αλλά και από τα λαϊκά παραμύθια και τον Καραγκιόζη. Η στάση του αυτή εκφράζει και την άποψή του ότι "δημιουργός, καταλύτης και αποδέκτης των πάντων είναι ο λαός". Επίσης μεγάλη επιρροή στο έργο του είχε η σαιξπηρική δραματουργία και το αρχαίο ελληνικό δράμα.

 
Περισσότερα Άρθρα...
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Click for Αθήνα, Ελλάδα Forecast