.............................................................................................

Η επικοινωνία με το σχολείο γίνεται τηλεφωνικά και μέσω του email 2gympeir@sch.gr

..........................................................................................................................................

Ωράριο λειτουργίας

..........................................................................................................................................

Έκδοση βεβαίωσης φοίτησης

..........................................................................................................................................

Νέο! [8.4.24] Εγγραφές μαθητών και μαθητριών της Γ΄ τάξης του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Αθηνών στο Λύκειο

[29.3.24] Εισαγωγή σε ΠΣ για το 2024-2025: διαδικασία αίτησης

Νέο! [2.4.24] Ενημέρωση γονέων & κηδεμόνων

..........................................................................................................................................


 

Αριθμός εισακτέων στην Α΄τάξη: 156
Αρχική σελίδα / Φυσική Αγωγή - Αγωγή Υγείας / Δραστήριος Τρόπος Ζωής - Ενεργειακή Ισορροπία / Yoga (συνέντευξη στους μαθητές)

Yoga (συνέντευξη στους μαθητές)

Φυσική Αγωγή - Αγωγή Υγείας

Στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής μαθητές του σχολείου μας πήραν συνέντευξη από τη δασκάλα της yoga κα Καραμόσχου Έλλη στη σχολή ?Athens Atman Association?.

 

1) Τι είναι η yoga;

Η yoga περιλαμβάνει σωματικές ασκήσεις που μας βοηθά να έχουμε ένα υγιές σώμα, ευλύγιστο και να μπορούμε να εξισορροπήσουμε το ορμονικό σύστημα και να έχουμε ψυχοσωματική ισορροπία. Δεν έχει σχέση με θρησκεία. Έχει προέλθει από την Ινδία και γι? αυτό έχει χαρακτηριστικά της Ινδουιστικής παράδοσης. Η γιόγκα μπορεί να έχει ασκήσεις στατικές μέχρι και ακροβατικές.


2) Τι σημαίνει η λέξη yoga;

Σημαίνει ένωση. Να ενωθούμε με τον εσωτερικό μας εαυτό.


 

3) Πόσα είδη yoga υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλοί κλάδοι yoga και διάφορες σχολές γιόγκα, που η καθεμιά τους έχει εστιάσει σε διαφορετικό κλάδο ή σε όλους τους κλάδους. Υπάρχουν αρκετοί κλάδοι γιόγκα. Η Hatha yoga που αφορά την εναρμόνιση του φυσικού σώματος. Η R?ja yoga που αφορά τη μελέτη του νου. Υπάρχουν, επίσης, οι Bhakti, Kundalini, Tantra yoga καθώς και διάφορα άλλα συστήματα. Τέλος, υπάρχουν διάφορες σχολές που έχουν δώσει έμφαση σε κάποιο κομμάτι φτιάχνοντας έτσι ένα σύστημα εκπαίδευσης.


4) Σε τι ωφελεί η yoga;

Ωφελεί το σώμα, κάνοντάς το ευλύγιστο, και το ορμονικό σύστημα κρατώντας μας έτσι σε μια ισορροπία. Σε ψυχολογικό επίπεδο μας δίνει ηρεμία και γαλήνη. Σε συναισθηματικό επίπεδο μας εναρμονίζει.


5) Πόσο συχνά μπορεί να κάνει κάποιος yoga;

Όσο θέλει και ανάλογα με το τί θέλει να πετύχει. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να ξεκινήσει yoga για να έχει καλή αναπνοή, ώστε να κάνει καταδύσεις και θα πρέπει να κάνει αναπνευστικές ασκήσεις για μισή ώρα κάθε μέρα. Κάποιος άλλος μπορεί να θέλει να κάνει yoga για να γυμνάσει το σώμα του, για να αδυνατίσει ή να ισορροπήσει το ορμονικό του σύστημα. Η επιλογή των συγκεκριμένων ασκήσεων και η χρονική τους διάρκεια εξαρτώνται από το ζητούμενο σκοπό.


6) Με τι ρυθμό πρέπει να γίνονται οι ασκήσεις της yoga;

Οι ασκήσεις της yoga δε γίνονται με αναπνοή και εκπνοή. Παίρνουμε κάποια στάση και μένουμε εκεί. Δεν είναι γυμναστική να γίνεται με κάποιο συγκεκριμένο ρυθμό.


7) Μπορούν να κάνουν όλοι οι άνθρωποι γιόγκα (π.χ. ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες, παιδιά κ.λ.π.);

Ναι, όλοι μπορούν, αλλά το επίπεδο δυσκολίας είναι διαφορετικό. Άλλες ασκήσεις θα κάνει ο ηλικιωμένος και άλλες η εγκυμονούσα ή τα παιδιά.


8) Η γιόγκα προέρχεται από την Ινδία. Δεν οδηγεί στη φιλοσοφία της ινδουιστικής θρησκείας;

Η γιόγκα προέρχεται από την Ινδία και είναι λογικό να έχει αφομοιώσει χαρακτηριστικά από την Ινδουιστική παράδοση. Όμως, δεν είναι θρησκεία. Το Κουνγκ Φου έχει στοιχεία από την Κίνα. Είναι λογικό πως ό,τι κάνουμε έχει ενσωματώσει και κάποια στοιχεία από την παράδοση της χώρας, που προέρχεται. Όμως δε μιλάμε για θρησκείες στη γιόγκα.


9) Τι είναι ο διαλογισμός;

Ο διαλογισμός είναι μία κατάσταση, που μας βοηθά να γνωρίσουμε τον εσωτερικό μας εαυτό. Στην αρχαία Ελλάδα έλεγαν «το γνώθι σ? αυτόν». Το να γνωρίζεις τον εαυτό σου είναι το μυστικό του σύμπαντος. Αν γνωρίσεις τον εαυτό σου γνωρίζεις το σύμπαν, γιατί είμαστε μικρογραφία του συνόλου. Αυτό το πίστευαν και οι αρχαίοι Έλληνες. Αυτό πιστεύει και η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι ένα εργαλείο, που σε βοηθά να το κατακτήσεις.

 

Επιμελήθηκαν οι μαθητές: Παπαθανασίου Ευθύμης (Γ4), Κολτσίδας Δημήτρης (Β2), Καραθανάσης Θανάσης (Α2)

 

 
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Click for Αθήνα, Ελλάδα Forecast