**** Tους θερινούς μήνες το σχολείο θα είναι ανοικτό κάθε Πέμπτη 8.30 έως 14.00 ***

ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ - ΝΕΑ
Αρχική σελίδα / Φυσική Αγωγή - Αγωγή Υγείας

Φυσική Αγωγή - Αγωγή Υγείας

Στις 20 Μαΐου 2014 πραγματοποιήθηκε "Ημέρα Αθλητικής Παιδείας" με ενδοσχολικούς αγώνες καλαθοσφαίρισης αγοριών και πετοσφαίρισης κοριτσιών. Νικήτριες ομάδες ήταν αυτές του Γ6 και του Β4 σε καλαθοσφαίριση και πετοσφαίριση αντίστοιχα.

 

Σκοπός της διασχολικής δράσης ήταν η ανακάλυψη της σχέσης του λόγου, της μουσικής και της κίνησης μέσα από την έννοια του ρυθμού. Επιμέρους στόχοι ήταν οι μαθητές: να βιώσουν την εναλλαγή κίνησης σε καθορισμένο χρονικό διάστημα και ορισμένη τάξη, να αναγνωρίσουν την περιοδική κίνηση στα φυσικά φαινόμενα και στον ανθρώπινο οργανισμό, να κατανοήσουν τη συμμετρία  των μερών ενός συνόλου: ευρυθμία vs αρρυθμία, να συνθέσουν διαδοχή τονισμένων και ασθενών μερών για τη δημιουργία μουσικού μέτρου, να δημιουργήσουν ποιητικό μέτρο, να ανακαλύψουν το ρυθμό στα διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα. Η παρουσίαση έγινε στις 9 Μαΐου στο αμφιθέατρο του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών με δύο μοντέρνες χορογραφίες από μαθήτριες.

 

 

 

Καθ? όλη τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους υλοποιήθηκε παιδαγωγική ? διαθεματική δράση με τίτλο «Το Βιβλίο των Επιλογών μου ? Για έναν υγιεινό τρόπο ζωής» με το Generation Europe Foundation (Brussels, Belgium), που η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή του απαρτίζεται από τους εξής οργανισμούς: British Nutrition Foundation, Centrum Edukacji Obywatelskiej (Κέντρο για την Εκπαίδευση Αγωγής του Πολίτη), Generation Europe Foundation, International Council of Sport Science and Physical Education, Purely Nutrition και SHE Network (Δίκτυο για την Αγωγή Υγείας στα σχολεία) (CBO). Η δράση έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής (στα τμήματα Β5 και Γ1 ? 2 ώρες κάθε μήνα) και είχε ευρωπαϊκό χαρακτήρα καθώς, επίσης, συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Αγγλία και τη Γερμανία. Οι στόχοι ήταν οι μαθητές να μάθουν ότι α) έχουν πολλές επιλογές τρόπου ζωής και β) είναι ελεύθεροι να επιλέξουν συνειδητοποιώντας, πως οι επιλογές τους θα επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής τους. Χρησιμοποιήθηκαν on-line εργαλεία (blog, ερωτηματολόγια στο διαδίκτυο) για την αξιολόγηση της επίδρασης στους μαθητές, οι οποίοι υλοποίησαν εργασίες, που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής διδασκαλίας υπεύθυνοι του οργανισμού επισκέφτηκαν τη σχολική μονάδα στις 8 Μαΐου 2014 παίρνοντας συνεντεύξεις στην Αγγλική γλώσσα από τον υπεύθυνο καθηγητή Φυσικής Αγωγής και δύο ομάδες μαθητών, που συμμετείχαν σε όλη τη φάση της υλοποίησης. Προβλήθηκαν εργασίες των εμπλεκόμενων μαθητών και ο χαρακτήρας της επίσκεψης ήταν διαδραστικός.

 

Οι μαθητές των τμημάτων Α3 και Α5 συμμετείχαν στο 4ο Πανελλήνιο Πρόγραμμα «Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας» με τίτλο: «1οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήνα 6-15 Απριλίου 1896? Αθήνα 11 Απριλίου 2014», στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝ.Ο.Α.) υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και στο οποίο συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας. Στόχος της δράσης ήταν να διδάξει στην ελληνική νεολαία τις ολυμπιακές αξίες και να διοχετεύσει στα μικρά παιδιά μηνύματα που περιέχει η Ολυμπιακή Παιδεία, φέρνοντάς τα κοντά στον αθλητισμό και τις αρετές που περιέχει. Οι χιλιάδες μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έφεραν μαζί τους λευκά καραβάκια τα οποία τοποθετήθηκαν στον αγωνιστικό χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου σχηματίζοντας ένα γιγάντιο λευκό περιστέρι Ειρήνης, στέλνοντας έτσι από την χώρα και το σημείο που αναβίωσαν οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896, ένα δυνατό μήνυμα υπέρ του Αθλητισμού. Όλα τα παιδιά, ως συμμετέχοντες, που φοιτούν στα σχολεία της Ελλάδας, μέσα από αυτή τη μοναδική κατασκευή μεταλαμπάδευσαν σε όλο τον κόσμο τις πανανθρώπινες αξίες του Ολυμπισμού: την Ειρήνη, τη Συνεργασία, τη Φιλία, την Αλληλεγγύη, την Αριστεία.

 

Ενδοχολική δράση του συλλόγου γονέων

Την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014, θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 ενημερωτική συνάντηση στο αμφιθέατρο του σχολείου, που διοργανώνει ο σύλλόγος γονέων του σχολείου με τον κ. Αλέξανδρο Λαζαρίδη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής που έχει μεταπτυχιακή ειδίκευση στον τομέα "Διατροφή και Άσκηση", με  θέμα "Διατροφή στην εφηβεία". Σκοπός είναι η πληροφόρηση και η παροχή κατευθυντήριων συμβουλών σε γονείς για τη διατροφή των παιδιών τους στο σπίτι και μέσα ή έξω από το σχολείο. Ερωτήματα μπορούν να διατυπωθούν στο χώρο της συνάντησης ή να αποσταλούν εκ των προτέρων στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

 
Περισσότερα Άρθρα...

Click for Αθήνα, Ελλάδα Forecast