.............................................................................................

Η επικοινωνία με το σχολείο γίνεται τηλεφωνικά και μέσω του email 2gympeir@sch.gr

..........................................................................................................................................

Ωράριο λειτουργίας

..........................................................................................................................................

Έκδοση βεβαίωσης φοίτησης

..........................................................................................................................................

Νέο! [8.4.24] Εγγραφές μαθητών και μαθητριών της Γ΄ τάξης του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Αθηνών στο Λύκειο

[29.3.24] Εισαγωγή σε ΠΣ για το 2024-2025: διαδικασία αίτησης

Νέο! [2.4.24] Ενημέρωση γονέων & κηδεμόνων

..........................................................................................................................................


 

Αριθμός εισακτέων στην Α΄τάξη: 156
Αρχική σελίδα

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

ΜΑΘΗΤΕΣ


ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ και ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

Α' Επίδοση ? Φοίτηση

1. Για την προφορική αξιολόγηση κάθε μαθητή/τριας, σε κάθε τρίμηνο ο διδάσκων συνεκτιμά:

? Την συνολική συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία.

? Την καθημερινή προφορική του εξέταση στο συγκεκριμένο μάθημα.

? Την επίδοση του στις ολιγόλεπτες κι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες- διαγωνίσματα.

? Τις εργασίες που εκτελεί στο σπίτι ή στο σχολείο.

2. Αν για οποιονδήποτε λόγο μαθητής/τρια έρθει στα μαθήματα απροετοίμαστος οφείλει να το

δηλώνει στο διδάσκοντα, πριν από την έναρξη του μαθήματος.

3. Η φοίτηση των μαθητών/τριών πρέπει να είναι τακτική και ανελλιπής. Οι τυχόν απουσίες

δικαιολογούνται σύμφωνα με το νόμο. Συγκεκριμένα:

? Ο κηδεμόνας του μαθητή/ τριας μπορεί να υ ποβάλει δικαιολογητικά για τις απουσίες μιας ή δύο ημερών,

μόνο όταν απουσιάζει καθ? όλη τη διάρκεια του ημερήσιου προγράμματος λειτουργίας του σχολείου. Οι ημέρες αυτές δεν μπορεί να είναι αθροιστικά για όλο το έτος περισσότερες από δέκα (10).

? Ο κηδεμόνας του μαθητή/τριας, που απουσίασε για λόγους ασθενείας από τα μαθήματα πάνω από δύο (2) ημέρες, οφείλει μόλις γυρίσει ο μαθητής/τρια στο σχολείο και μέσα σε δέκα (10) ημέρες να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση νοσηλευτικού ιδρύματος ή σχολιατρικής υπηρεσίας ή εφόσον πρόκειται για ολιγοήμερη ασθένεια του θεράποντος ιατρού. Όταν περάσει η δεκαήμερη προθεσμία, κανένα δικαιολογητικό δεν γίνεται δεκτό και καμία απουσία δεν δικαιολογείται.

? Απουσίες μεμονωμένες ή συνεχείς μέρους του ημερησίου προγράμματος λειτουργίας του σχολείου, μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο αν πραγματοποιήθηκαν με την άδειΑ ΤΟΥ Διευθυντή του σχολείου.

? Για τη δικαιολόγηση απουσιών μιας ή δυο ημερών, λόγω ασθενείας, αρκεί ενυπόγραφο σημείωμα του κηδεμόνα του μαθητή/τριας που το υποβάλει ο ίδιος στο σχολείο.

4. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή/τριας, όταν το σύνολο των απουσιών του δεν υπερβαίνει τις εκατόν δέκα τέσσερις ( 114) ωριαίες απουσίες, από τις οποίες οι πάνω από τις πενήντα (64) πρέπει να είναι δικαιολογημένες από γονέα ή εάν οφείλονται σε ασθένεια, να δικαιολογούνται όπως αναφέρεται παραπάνω.

5. Για να αποχωρήσει μαθητής/τρια από το σχολείο, κατά τη διάρκεια της ημερήσιας λειτουργίας, παίρνει άδεια από τον καθηγητή της ώρας και το Διευθυντή του σχολείου, αλλιώς είναι σε κάθε περίπτωση αδικαιολόγητος. Επίσης ενημερώνεται τηλεφωνικά ο κηδεμόνας του.

6. Σε περίπτωση απουσίας μαθητή / τριας ο γονέας ή κηδεμόνας παρακαλείται να ειδοποιεί το σχολείο μέχρι τις 10.00 π.μ.

7. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών σε όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του σχολείου (εκπαιδευτικές επισκέψεις, γιορτές, διαλέξεις, κλπ) είναι υποχρεωτική. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και πάντα ύστερα από άδεια της Δ/νσης του σχολείου επιτρέπεται σε μαθητή/τρια να απουσιάσει. Η συμμετοχή των μαθητών στις ημερήσιες εκδρομές του σχολείου είναι προαιρετική, δεν μπορεί όμως να πραγματοποιηθεί εκδρομή αν δεν υπάρχει συμμετοχή των 3/4 των μαθητών/τριών. Απαιτείται επίσης υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα ότι εγκρίνει τη συμμετοχή του παιδιού του στην εκδρομή.

Β' Λειτουργία του σχολείου

1. Οι μαθητές/τριες για να διευκολύνουν τη λειτουργία του σχολείου καλό είναι να προσέρχονται λίγα λεπτά, πριν τις 8.15, ώρα έναρξης του ημερήσιου σχολικού προγράμματος.

2. Αφού χτυπήσει το κουδούνι για είσοδο, παρατάσσονται κατά τάξεις και τμήματα στην αυλή. Μετά την προσευχή κατευθύνονται στις τάξεις τους με ησυχία. Φροντίζουν να εισέρχονται στις αίθουσες πριν από τον καθηγητή. Μετά την είσοδο του καθηγητή στην αίθουσα, δεν επιτρέπεται η είσοδος μαθητών, εκτός εάν έχουν ειδική άδεια από το Διευθυντή του σχολείου

3. Η παραμονή των μαθητών/τριών στις αίθουσες δεν επιτρέπεται κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Στην τάξη παραμένουν μόνο οι επιμελητές. Στην αυλή εφαρμόζουν τις εντολές και τις υποδείξεις του εφημερεύοντα καθηγητή

4. Οι μεταξύ των μαθητών/τριών σχέσεις πρέπει να διέπονται από ευγένεια και εγκαρδιότητα. Όταν οι μαθητές/τριες παίζουν κατά διάρκεια του διαλείμματος, ας λαμβάνουν υπόψη τους τις ειδικές συνθήκες του χώρου, καθώς επίσης την παρουσία και των άλλων μαθητών/τριών του σχολείου.

5. Υποχρέωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας (καθηγητών, μαθητών, βοηθητικού προσωπικού) αποτελεί η προστασία και η διατήρηση της καλής κατάστασης του σχολικού χώρου και των αντικειμένων του (θρανία, καθίσματα, πίνακες, βιβλία, εξοπλισμός, εποπτικά μέσα, αίθουσες, εργαστήρια, τουαλέτες, κοινόχρηστοι χώροι). Μαθητής ή μαθήτρια που δεν σέβεται την περιουσία και το περιβάλλον του σχολείου και προξενεί ζημιές ή φθορές, εκτός από τις κυρώσεις που θα υποστεί, υποχρεώνεται και στην αποκατάσταση τους.

6. Το σχολείο δέχεται γονείς κάθε Πέμτη σε καθορισμένες ώρες.

7. Το κάπνισμα, επικίνδυνο στην υγεία και με βλαβερές συνέπειες για όλους, απαγορεύεται στους χώρους λειτουργίας του σχολείου (διάδρομοι, αίθουσες, εργαστήρια, τουαλέτες κ,λ.π.).

8. Η εμφάνιση και η αμφίεση αποτελεί προσωπικό ζήτημα του καθενός. Εξυπακούεται όμως ότι οι μαθητές/τριες οφείλουν να είναι ευπρεπείς, χωρίς ακρότητες και εκκεντρικότητες, όπως υποδεικνύει και ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων (άρθρο 6 παρ.5), καθώς και η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας.

9. Απαγορεύονται παιχνίδια με μπάλλες, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.

9. Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές / τριες στο χώρο του σχολείου, όπως ορίζει και η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας.

Γ' Απουσιολόγοι - Επιμελητές

1. Ο μαθητής/τρια που πρώτευσε στο τμήμα του κατά τις προαγωγικές εξετάσεις του προηγούμενου χρόνου, αναλαμβάνει κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς καθήκοντα απουσιολόγου του τμήματος. Αναπληρωτής ορίζεται ο μαθητής ή η μαθήτρια που ήρθε δεύτερος/η. Κατά την απουσία του πρώτου τον αντικαθιστά ο δεύτερος. Ο απουσιολόγος κάθε τμήματος παραλαμβάνει καθημερινά το απουσιολόγιο και το βιβλίο ύλης από τη γραμματεία του σχολείου, καταχωρεί υπεύθυνα τις απουσίες στο απουσιολόγιο, και μετά το τέλος των μαθημάτωντα τα επιστρέφει στη γραμματεία.

2. Ο υπεύθυνος καθηγητής του τμήματος ορίζει τους επιμελητές με αλφαβητική σειρά σε εβδομαδιαία βάση. Οι επιμελητές φροντίζουν για την καθαριότητα και τον αερισμό της τάξης, προμηθεύουν σε κάθε διάλειμμα την αναγκαία γραφική ύλη και καθαρίζουν τον πίνακα. Μετά το τέλος του μαθήματος, φροντίζουν για την γρήγορη εκκένωση της αίθουσας και αναφέρουν στον εφημερεύοντα καθηγητή, τυχόν μαθητές που δεν συμμορφώνονται.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

1. Αναφαίρετο δικαίωμα κάθε μαθητή/τριας, είναι ο σεβασμός της προσωπικότητας και της ιδιαιτερότητας του/της, στα πλαίσια των κανόνων λειτουργίας του σχολείου.

2. Οι μαθητές/τριες εκφράζονται συλλογικά μέσα από το θεσμό των μαθητικών κοινοτήτων. Με τα εκλεγμένα όργανα της τάξης τους (πενταμελή) και του σχολείου (δεκαπενταμελές) παίρνουν θέση για όλα τα θέματα που τους αφορούν. Οι κανονισμοί των μαθητικών κοινοτήτων τηρούνται πιστά τόσο από τους μαθητές/τριες, όσο και από το διδακτικό προσωπικό και τη Δ/νση του σχολείου.

2. Δικαίωμα επίσης έκφρασης και συμμετοχής έχουν ισότιμα οι μαθητές/τρίες σε όλες τις σχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες (αθλητικές, θεατρικές, ποιητικές, κλπ).

3. Το σχολείο αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώσει αναλυτικά και έγκαιρα τους μαθητές/τριες για τον τρόπο προαγωγής και απόλυσης τους στην Α', Β' και Γ' τάξη, καθώς και για τις επιλογές μετά την αποφοίτησή τους από το Γυμνάσιο.

 
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Click for Αθήνα, Ελλάδα Forecast