Εβδομάδες Πληροφορικής
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΛΗΡΟΦΡΙΚΗΣ ? ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
Όλοι οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν συγκροτημένα, στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής, στη δράση "Hour of Code" ή αλλιώς "'Ωρα του Κώδικα", που έλαβε χώρα σε παγκόσμια κλίμακα από τις 9 ως τις 15 Δεκεμβρίου.
Στην Ελλάδα η «Ώρα του Κώδικα» (http://cseduweek.wordpress.com/) με πρωτοβουλία των περισσοτέρων Σχολικών Συμβούλων Πληροφορικής τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας (182942/Γ2/29-11-2013) ως ?Εβδομάδα Πληροφορικής: Ωρα Κώδικα?.
Στο σχολείο μας, συμμετείχαν όλα τα τμήματα και οι παρεμβάσεις διήρκεσαν συνήθως δύο ώρες σε όλες τις τάξεις (Α?, Β? και Γ?). Αξιοποιήθηκε όλη η εβδομάδα πληροφορικής (από τις 9 ως τις 15 Δεκεμβρίου) και για όσα τμήματα χάθηκε η ευκαιρία, λόγω επισκέψεων κλπ, αυτή μετατέθηκε και υλοποιήθηκε την επόμενη εβδομάδα.
Στόχος της δράσης είναι η επαφή με προγραμματιστικές δραστηριότητες και αποσκοπούσε στο να παροτρύνει οποιονδήποτε να δει ότι μπορεί να αποκτήσει βασικές γνώσεις γύρω από την επιστήμη της πληροφορικής και με το σύνθημα «όλοι μπορούν» να αναπτύξουν ικανότητες προγραμματισμού, καινοτομίας και δημιουργικότητας.
Στην Α΄ και Β΄ τάξη οι μαθητές ασχολήθηκαν κυρίως με τις προτεινόμενες δραστηριότητες angry birds (csedweek.org/learn & http://learn.code.org/hoc/1) και lightbot (http://light-bot.com/hocflash.html)
Στην Γ΄ τάξη (επειδή οι μαθητές βρίσκονται ήδη σε διαδικασία διδασκαλίας προγραμματισμού, δόθηκε μια δίωρη δραστηριότητα με θεματολογία «αγώνες αυτοκινήτων» (έλεγχος κίνησης αυτοκινήτου από πληκτρολόγιο και παραμονή του πάνω στην αγωνιστική διαδρομή).
Υπήρξε εξαιρετικά θετική αποδοχή από τους μαθητές, σε βαθμό που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.
Ως αποτέλεσμα της σοβαρής κινητοποίησης γύρω από την εβδομάδα Πληροφορικής ? Ώρα του κώδικα, η Ελλάδα κατέκτησε την 4η θέση παγκοσμίως, όσον αφορά την αναλογική συμμετοχή.
Σύμφωνα με το http://csedweek.org/leaderboards στη δράση «Hour of Code» συμμετείχαν περισσότεροι από 16.800.000 μαθητές.
Η σειρά κατάταξης των χωρών με βάση τους μαθητές που συμμετείχαν ήταν:
1) ΗΠΑ
2) Ηνωμένο Βασίλειο
3) Καναδάς
4) Ελλάδα
5) Ινδία
6) Αυστραλία
7) Πολωνία
8) Μεξικό
9) Ισπανία
10) Βραζιλία
11) Γερμανία
12) Μαλαισία
13) Πορτογαλία
14) Ν. Κορέα?
Με την ευκαιρία σας ενημερώνουμε και για την επόμενη συγκροτημένη παρέμβαση των εκπαιδευτικών πληροφορικής του σχολείου μας, την «εβδομάδα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο», που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.
Ευχόμαστε καλή και δημιουργική χρονιά
Οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής του 2ου Π.Π. Γυμνάσιου Αθήνας