.............................................................................................

Η επικοινωνία με το σχολείο γίνεται τηλεφωνικά και μέσω του email 2gympeir@sch.gr

..........................................................................................................................................

Ωράριο λειτουργίας

..........................................................................................................................................

Έκδοση βεβαίωσης φοίτησης

..........................................................................................................................................

Νέο! [22.3.24] Εισαγωγή μαθητών και μαθητριών σε ΠΣ για το 2024-2025

Νέο! [23.3.24] Ενημέρωση γονέων & κηδεμόνων

..........................................................................................................................................


 

Αριθμός εισακτέων στην Α΄τάξη: 156
Αρχική σελίδα / Όμιλος Θεάτρου / Το Θέατρο στο σχολείο

Σχολική χρονιά 2004-2005 Γεννιέται η θεατρική ομάδα του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθήνας. Οι καθηγητές που τόλμησαν την οργάνωση της ομάδας υποστηρίχθηκαν με αγάπη και ενθουσιασμό από γονείς,μαθητές και καθηγητές. Πρώτη προσπάθεια ? πρώτη διάκριση Ο «Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Μποστ συμμετοχή στους πανελλήνιους μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες θεάτρου με ειδική διάκριση. Υπεύθυνοι καθηγητές : Σωτηροπούλου Ελενα, Κούβαρη Σταυρούλα, Λυμπεροπούλου Ελένη, Βαρόπουλος Δημοσθένης 2005-2006 «Ϋπηρέτης δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι. Ο ενθουσιασμός της προηγούμενης χρονιάς δυνάμωσε, συγκεντρώσαμε πολλά στοιχεία για την ιστορία του θεάτρου και ιδιαίτερα για την comedia del arte. Μελετήσαμε την τέχνη της Βενετίας του 18ου αιώνα. Με πολύ δουλειά φτάσαμε σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. 2η συμμετοχή στους πανελλήνιους μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες θεάτρου και αποσπάσαμε το 1ο βραβείο. Υπεύθυνες καθηγήτριες Σωτηροπούλου Έλενα, Κούβαρη Σταυρούρα, Λυμπεροπούλου Ελένη. 2006-2007 Στο πολιτιστικό πρόγραμμα : «Θέατρο στο σχολείο» επέλεξε για αυτή τη σχολική χρονιά τον Μολιέρο με το έργο του «Ο Αρχοντοχωριάτης». Η ομάδα πιο έμπειρη από τις προηγούμενες προσπάθειες άνοιξε τον χώρο του προγράμματος προσκαλώντας και άλλες ομάδες με πολιτιστική δραστηριότητα να πλαισιώσουν την θεατρική ομάδα. Η καθηγήτρια της μουσικής Μαρία Κοκκολάκη δίδαξε στους μαθητές στο πιάνο, στην κιθάρα και στο βιολί τα τραγούδια και τη μουσική του έργου του Μολιέρου. Οι καθηγήτριες Παπαδαντωνάκη Μαίρη και Πετροπούλου Αγγελική οργάνωσαν συγγραφική ομάδα δημιουργώντας ένα εκπληκτικό βιβλίο-πρόγραμμα για την εποχή και το έργο του Μολλιέρου καθώς και το θέατρο της εποχής του Μπαρόκ μαζί με ένα πληρέστατο χρονολόγιο για τη ζωή, την εποχή και το έργο του Μολλιέρου. Η προσπάθειά μας απέσπασε το 3ο βραβείο στους Πανελλήνιους μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες θεάτρου ? Υπεύθυνες καθηγήτριες Σωτηροπούλου Έλενα, Κούβαρη Σταυρούλα, Λυμπεροπούλου Λέλα 2006-2007 «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», του Σαίξπηρ. Ήταν να μη μπλέξουμε μαθητές και καθηγητές στο μαγικό κόσμο του θεάτρου, γιατί είτε από πρόθεση, είτε από ανάγκη, είτε από θαυμασμό, βρεθήκαμε μπροστά στον Γκολντόνι και στο Μολιέρο. Βοηθοί μας η ανάλυση των κειμένων των συγγραφέων μας, η ιστορία και οι θεατρικές παραστάσεις που είδαμε στα θέατρα της Αθήνας. Οι συνεργάτες της προσπάθειας, μαθητές 13-14 χρονών, αγωνίστηκαν να λειτουργήσουν σαν ομάδα και να βιώσουν καταστάσεις μέσα από αυτοσχεδιασμούς λόγου, κίνησης, υποκριτικής. Υπεύθυνες καθηγήτριες : Κούβαρη Σταυρούλα και Λυμπεροπούλου Ελένη

Το Θέατρο στο Σχολείο ? Τριετία 2008-2011

Η τριετία 2008-2011 ήταν μια πλούσια θεατρική περίοδος με ενδιαφέροντα έργα.

Οι συναντήσεις της ομάδας-πρόβες πραγματοποιήθηκαν δύο φορές την εβδομάδα από τις 2 ως τις 3 και μισή, μετά το ωρολόγιο πρόγραμμα υπερβαίνοντας το χρόνο πολλές φορές. Επίσης αφιερώσαμε πολλά Σάββατα και Κυριακές πριν από τις παραστάσεις , οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς.

2008-2009

Η πολύ μεγάλη προσέλευση των μαθητών στο πρόγραμμα «Το θέατρο στο σχολείο» κατά το σχολικό έτος 2008-2009 μα ς ανάγκασε να τολμήσουμε να παρουσιάσουμε 4 έργα :

  1. «Το Μάθημα» , του Ευγένιου Ιονέσκο που απέσπασε το δεύτερο βραβείο στους περιφερειακούς αγώνες θεάτρου 2009 και παρουσιάστηκε στο 1ο μαθητικό φεστιβάλ δημιουργίας «School Fest 2009? του Δήμου Αθηναίων στην Τεχνόπολη με εξαιρετική επιτυχία.
  2. «Οι Πανουργίες του Μπερτόλδου» του Γεωργίου Σκούρτη ,
  3. Το Quad του Σαμιουελ Μπέκετ , στην ουσία μια άσκηση-ένα παιχνίδι-κίνησης και χρώματος στο χώρο βασισμένη στα μαθηματικά.

Και

4. «Ο Θείος Όνειρος» του Γρηγόριου Ξενόπουλου. Με ενθουσιασμό όλα τα παιδιά της θεατρικής ομάδας ανέδειξαν το πρώιμο ταλέντο τους.

 

.

Ήταν μια χρονιά υπερπαραγωγής που καταφέραμε να τη φέρουμε εις πέρας με επιτυχία και πάρα πολύ καλές κριτικές.

2009-2010

Η ομάδα για την Ιστορία της Επιστήμης του σχολείου μας αποφάσισε να κάνει ένα αφιέρωμα με κεντρικό αντικείμενο έρευνας το έργο του Γαλιλαίου με τίτλο «Ο Γαλιλαίος-Αγγελιοφόρος των Άστρων». Έτσι και εμείς επηρρεασμένοι από αυτό αποφασίσαμε να επιλέξουμε ένα θεατρικό έργο που λειτούργησε διαθεματικά : «Η Ζωή του Γαλιλαίου του Μπέρτολτ Μπρεχτ».

Για την κατανόηση του έργου και του επιστημονικού του πλαισίου μας βοήθησε πολύ ο Διευθυντής μας , κύριος Γιάννης Αντωνίου, με εισηγήσεις για την εποχή και το έργο του Γαλιλαίου.

 

Ο Μπέρτολτ Μπρέχτ χρησιμοποιεί στα έργα του τραγούδια. Στην παράστασή μας με εκπληκτική επιτυχία, τους στίχους του Μπρεχτ μελοποίησε η συμμαθήτριά μας Σμαράγδα Ζαζάνη.

Ακολούθησε ένα υπέροχο ταξίδι στην Ιταλία στα ίχνη του Γαλιλαίου. Θα μας μείνει αξέχαστος ο ενθουσιασμός του Διευθυντή του μουσείου της επιστήμης της φυσικής στη Φλωρεντία μόλις έμαθε το λόγο της επίσκεψής μας.

Η θεατρική παράσταση που έγινε το Μάιο του 2010 απόσπασε πολύ καλές κριτικές από το σύλλογο των καθηγητών, μαθητών και γονέων.

2010-2011

Η προηγούμενη χρονιά, με την πρόταση διαθεματικότητας μας οδήγησε σε διαδρόμους συμπληρωματικής γνώσης και γι? αυτό επιλέξαμε το έργο: «Η Ισαβέλλα, τρεις καραβέλες και ένας παραμυθάς», του Ντάριο Φο , εποχή σημαντική για την Ευρώπη με τα κοινωνικοπολιτικά της προβλήματα και την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Η φιλόλογος κυρία Χαρά Σταθοπούλου μας βοήθησε στην κατανόηση του ιστορικού πλαισίου της εποχής του Κολόμβου.

Αυτή τη χρονιά ένα νέο μέλος μπήκε στην ομάδα μας, η κυρία Ελένη Κούβαρη, συνεπίθετη της κυρίας Σταυρούλας Κούβαρη που συνέβαλε στην προσπάθειά μας, δίνοντας μικρές θαυματουργές συμβουλές. Ο μόνος χαρακτηρισμός που θα μπορούσα να βρω, αν και δεν μπορεί να συμπεριλάβει όλα τα συναισθήματά μου για την τριετία αυτή είναι ότι ήταν δημιουργική. Τώρα με γνώσεις, αγάπη και μικρή δόση πίκρας που αφήνουμε το Γυμνάσιο, ανοίγουμε τις πόρτες για νέες προκλήσεις όχι μόνο στο λύκειο αλλά εφόρου ζωής.

Αυτή τη χρονιά η ομάδα άλλαξε. Έφυγαν πολλά παιδιά για το Λύκειο, αλλά ήρθε και νέο αίμα, όσον αφορά τους καινούργιους μαθητές αλλά και τους καθηγητές.

Αυτό που ανεβάσαμε φέτος ήταν επίσης ένα πάρα πολύ ωραίο έργο και μας γοήτευσε ο ανατρεπτικός λόγος του Ντάριο Φο. Είχαμε και την τιμή και τη χαρά να μας παραχωρηθεί για χρήση από τον ίδιο τον κύριο Χρήστο Λεοντή η πρωτότυπη μουσική της παράστασης του συγκεκριμένου έργου, η οποία μας βοήθησε ώστε η παράσταση μας να φτάσει στο ανώτατο επιθυμητό όριο. Στα τέλη Μαϊου που ανεβάσαμε την παράσταση, ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος αφού καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα διάφορα προβλήματα που εμφανίστηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Αυτό το αίσθημα, όμως, του ενθουσιασμού συνοδεύτηκε από την ανησυχία και το φόβο μήπως στο μέλλον δεν μας δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθούμε ξανά με το θέατρο.

Ανακαλύψαμε σαν τον Κολόμβο μια άλλη διάσταση του σχολείου μέσα από την έμπευνση , τη γνώση , την υπευθυνότητα, την ομαδικότητα.

 

 

 
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Click for Αθήνα, Ελλάδα Forecast